Chios-Efesus

Chios-Efesus
22 apr
2022

Fruktbarhetsgudinnen Artemis’ ¨tempel i Efesus

Artemistempelet i Efesus, i det vestlige Tyrkia, lot seg oppføre av de to arkitektene Chersiron og Meagenes fra Kreta, med sjenerøs støtte fra kong Krøsus av Lydia, ca. 560 år før vår tid.  Tempelet ble gjenoppbygd etter å ha blitt brent av en gal mann ved navn Herostratus i 356 f.Kr. Artemistempelet var kjent ikke bare for sin store størrelse, på ca. 110 x 55 meter, men også for de fantastiske kunstverkene som prydet det. Templet ble ødelagt av invaderende gotere i 262 e.Kr. og ble aldri gjenoppbygd. Noen ruiner i form av ioniske søyler fra templet finnes den dag i dag, i tillegg til skulpturelle deler i British Museum. I antikken ble Atemistemplet i Efesus regnet som et av verdens syv underverker og det eneste som ble omtalt i bibelen.

Apostelen Palus var der på sin rundreise og møtte en viss oppstandelse, sitat fra Apostlenes gjerninger, kap. 19, v 23-28:

«Ved denne tiden ble det ikke lite oppstyr om Veien. For en mann ved navn Demetrius, en sølvsmed, laget Artemis-templer av sølv og hjalp kunsthåndverkerne til en ikke liten inntekt. Nå kalte han sammen disse og de arbeiderne som drev med dette, og sa til dem: Menn, dere vet at vi har vår velstand av dette arbeidet. Men nå ser og hører dere selv, at ikke bare her i Efesus, men over nesten hele Asia, har denne Paulus ved sine overtalelser forført en stor hop, ved å si at de guder som blir laget med hender, ikke er virkelige guder.  Nå er det ikke bare fare for at vårt håndverk skal komme i vanry, men det er også fare for at templet til den store gudinnen Artemis skal bli regnet for ingenting, og at det blir gjort ende på hennes storhet, som hele Asia, ja, hele verden dyrker. Da de hørte dette, ble de fulle av harme og ropte: Stor er efesernes Artemis!».

Gudinnen Artemis

Artemis er jaktens, skogens og dyrenes gudinne i gresk mytologi. Hun er den jomfruelige månegudinnen for helbredelse, kyskhet og barnefødsler også tilbedt som fruktbarhetsgudinnen. Hun ble ansett som en beskytter av unge piker, den som både skaffet og avlastet sykdommer hos kvinner. I kunsten ble hun ofte avbildet som en jeger med bue og piler. Kopier overlever fra den berømte statuen av Artemis, en ikke-gresk representasjon av en mumieaktig gudinne, som står stivt rett med hendene strukket utover. Den opprinnelige statuen var laget av gull, ibenholt, sølv og svart stein. Bena og hoftene ble dekket av et plagg dekorert med relieffer av dyr og bier, og toppen av kroppen var pyntet med mange bryster; hodet hennes var pyntet med et hodeplagg med høy stolpe.

 

Efesus

Efesus var en eldgammel havneby med godt bevarte ruiner i dagens Tyrkia. Byen ble en gang ansett som den viktigste greske byen og det viktigste handelssenteret i Middelhavsregionen. Gjennom historien har Efesus overlevd flere angrep og byttet hender mange ganger mellom erobrerne. Det var også et utgangspunkt for tidlig kristen evangelisering og er fortsatt et viktig arkeologisk sted og kristent pilegrimsmål.

 

Hvordan kommer jeg meg hit?

Amisol Travel har reiser til Chios, herfra arrangeres det utflukter til Efesus.

Les mer om selskapets reiser til Chios her >>