Reise med små barn – Slik forbereder du deg

Reise med små barn
10 nov
2018

Å reise med barn er for det meste en herlig opplevelse, men innimellom kan det også resultere i en del vanskeligheter som gjør ferien mindre behagelig for både barn og voksne. I dette innlegget kommer vi med tips og råd for deg som skal reise med små barn.

Vi nordmenn liker å reise, og gjør det gjerne så ofte som mulig. Men hva skjer når det plutselig er en baby eller et lite barn i familien som har andre behov enn vi voksne? Går det i det hele tatt an å reise eller er man tvunget til å bli hjemme så lenge det er små barn i familien?

Svaret til det siste spørsmålet er så klart nei. Det er absolutt mulig å reise med både baby og små barn.

Akkurat som vi voksne, er også små barn forskjellige. Du bør derfor ta høyde for om barnet ditt er ekstra sensitivt, for da kan det være bedre å bli hjemme eller velge reisemål som ligger nærmere Norge.

Har du bestemt deg for å reise til Syden med barna, vil vi dele noen tips som kan hjelpe deg og familien til en fantastisk ferie.

Forberedelser for de som reiser med små barn

Når du skal forberede deg på utenlandsreise med små barn, er både komfort, sikkerhet og helse viktige elementer.

 • Barn er kjent for å være utålmodige. Derfor kan det være lurt å velge en destinasjon som ikke krever mellomlandinger eller lange kjøreturer frem og tilbake fra flyplassen.
 • Det er også lurt å velge et hotell eller annet bosted som ikke ligger for avsides, i tilfelle dere har behov for lege eller sykehus.
 • Sjekk om hotellet dere booker er barnevennligt og har utstyr til små barn. Det er ikke alle hoteller som er tilpasset små barn, og humøret kan fort dale dersom det ikke er krybbe, barnestol eller barnebasseng på hotellet.
 • Hvis dere føler behov for det, er det lurt å bestille et ekstra sete til barnet på flyet, også selv om barnet ikke kan sitte selv. Dette gir dere mer plass på flyet, og barnet har mulighet for å ligge ved behov.
 • Når dere har valgt reisemål, er noe av det første dere bør gjøre å sjekke om reisemålet krever at barnet får vaksiner i forkant. Er du i tvil bør du kontakte fastlege.
 • Er dette deres første reise som familie, må dere også få laget pass til barnet. Dette kan ta tid, så være ute i god tid slik at dere ikke trenger å stresse over det når avreise nærmer seg.

Pakkeliste for de som reiser med små barn

Når det praktiske rundt reise er på plass, er det på tide å pakke. Her har vi laget en god pakkeliste med tanke på at små barn med på turen.

 • Vær ekstra oppmerksom på å ha det mest nødvendige med i håndbagasjen. Det skjer dessverre innimellom at flyselskapene ikke får med all bagasje til destinasjonen i først forsøk, og i slike tilfeller er det lurt å ha med det mest nødvendige i håndbagasjen som du tar med i flyet.
 • I håndbagasjen anbefaler vi å ha med rikelig med mat og drikke til barn og voksne. Skulle det skje forsinkelser, kan det spare dere for mye frustrasjon og mange tårer.
 • Ha med leker, kosedyr og annet som kan få tiden til å gå. Det er ikke noe verre for et barn enn å sitte stille, så det er lurt å holde de beskjeftiget.
 • Bleier og våtservietter er selvsagt en nødvendighet!
 • Uhell kan skje for alle, og skulle barna bæsje eller tisse på seg er det greit å ha med et ekstra sett klær i håndbagasjen.
 • Apropos bleier – det kan også være nødvendig å ha med badebleier hvis dere har valgt en destinasjon med mulighet for bading.
 • Sjekk om det er vannkoker på hotellet, hvis ikke bør dere pakke det i kofferten.
 • Skal dere til et sted med sol, bør dere (uansett varmegrader) ha med solkrem til små barn. Er det varmt der dere skal reise, bør dere ta med tynne og heldekkende klær slik at barna ikke blir utsatt for alt for mye sol eller mygg.
 • Ta også med myggnetting til barnevogna.

Når alt er pakket og klart, er det bare å slappe av og kose seg. Det er på slike turer at minner skapes, så ikke glem å nyte det! Barna koser seg også mest når de fornemmer at foreldrene er avslappet, så gjør hva dere kan for å bevare roen selv om dere ender i situasjoner som kanskje er litt kaotiske.

Amisol ønsker dere en riktig god reise!

Har dere ikke valgt reisemål enda? Ta en tur innom vår nettsiden og se vårt utvalg av lekre sydenreiser.