Reisetips: 6 anbefalelsesverdige reisemål i Italia

11 jul
2018

Fantastisk mat, vakker natur, fascinerende historie og arkitektur. Hva er det å ikke like ved Italia? Det er bare det at Italia er så mye. Så hvor starter du?

Vi liker å tenke på Italia som ett land. Men landet er så mangfoldig at hver region har sin egen historie, sitt eget kjøkken og sitt eget klima. Om du prøver å få med deg hele Italia på én tur risikerer du å ikke få med deg noe i det hele tatt.

Konsentrer deg heller om ett område, eller en reiserute fra én region til en annen. Så får du tid til å nyte maten, landskapene, kulturen og folkene. Her er noen av godbitene.

Gardasjøen

Gardasjøen er Italias største innsjø. Omgitt av flotte fjell og hyggelige småbyer, med oliven, sitrustrær og vinranker, er det ikke rart den er et yndet turistmål.

Alle byene rundt sjøen har forskjellig preg. Flere regioner møtes i Gardasjøen, og frem til første verdenskrig var den nordlige delen faktisk underlagt Østerrike.

Inngangsporten til Gardasjøen er gjerne Desenzano, første by etter avkjøringen fra motorveien, og stasjonsby på toget mellom Milano og Venezia. Desenzano har en livlig og sjarmerende gamleby, og mange kafeer og restauranter.

Helt sør i Gardasjønen ligger Sirmione ute på en halvøy, med en klassisk middelalderborg og ruinene etter en stor romersk villa. Gå heller ikke glipp av Limone, den gamle fiskerbyen med alle sitrontrærne. Eller Bardolino, kjent for sine viner, og fra Garda inngangsporten til Valpolicella-området.

Gardasjøen er et eldorado for deg som er glad i aktivitet. Særlig er Garda kjent for vannsport som seiling, vannski og vindsurfing. Men fjellene byr også på flotte turmuligheter. For ikke å snakke om flotte sykkelturer.

Se våre reiser til Gardasjøen.

Roma

Vakre gater, vakre mennesker, storslått arkitektur, og mer historie enn du klarer å ta til deg. Dette er Roma.

Flere av verdens mest omtalte severdigheter finner du i Roma: Collosseum, Vatikanet med Peterskirken og Michelangelos sixtinske kapell, spansketrappen, Pantheon og Fontana di Trevi. Sistnevnte er den kanskje mest kjente av de mange tusen fontenene i Roma. Men om du ser etter finner du dem overalt. Det samme gjelder skulpturer: På plasser, på gatehjørner og innfelt i husvegger. Alle har en historie.

Byen  er en uendelig kilde til inntrykk som gjør at du kan reise til Roma gang etter gang og få en helt ny opplevelse av byen.

Når du har vært gjennom de mest sentrale delene av byen kan du fortape deg i de sjarmerende små-gatene i bydelen Trastevere. Eller dra til Villa Borghese, som ikke er en villa men en enorm park.

Eller hva med en spasertur langs to tusen år gamle brosteiner på Via Appia Antica? Den er stengt for trafikk på søndager.

PS! Fyll vannflaskene i de mange vannpostene i byen. Vannet er overraskende rent og godt!

Se våre reiser til Roma.

Toscana

Moderne turisme startet i Toscana på 1800-tallet da britiske lorder dro på dannelsesreise hit for å oppleve renessansekunsten, de mange landsbyene og det maleriske landskapet.

Toscana er fortsatt en av Italias viktigste turistområder, og det er ikke uten grunn. Fantastiske byer, som Pisa med det skjeve tårn, renessansens vugge Firenze eller Siena med rådhustårnet på Piazza del campo. Hundrevis av sjarmerende landsbyer: Blant de mest kjente er San Gimignano, Cortona and Volterra. Kysten med sine vakre strender. Men ikke minst det bølgende landskapet med åser og sypresstrær.

Om du er opptatt av mat og vin har Toscana mye å by på. Skinker og spekemat er i en klasse for seg. Gjerne fra den lokale svinerasen Cinta Cenese. Kjøttet fra de hvite kyrne som beiter i skråningene over vinmarkene er regnet som svært smakfullt. En kjent spesialitet er Bistecca Fiorentin: Et tykt stykke grillet T-bone eller oksekotelett som er nesten rått i midten og svart på utsiden. Vær gjerne både to og tre som deler, for det er mye mat!

Du får god vin over hele Toscana, men om du vil besøke de beste produsentene bør du dra til Chianti. Eller til småbyene Montalcino og Montepulciano, hjem for de kjente rødvinene Brunello og Vino Nobile.

Se våre reiser til Toscana.

Sicilia

reise til sardinia

Selv om middelhavets største øy er en del av Italia, er den mer mangfoldig enn resten av landet. Det skyldes at Sicilia har vært erobret og kolonisert av en rekke makter opp gjennom historien. Gresk, romersk, bysantinsk og arabisk kultur har satt sine spor både på arkitekturen og maten.

Det sicilianske kjøkken er regnet som distinkt smakfullt. Sjømat er populært, på Sicilia elsker de søte kaker og desserter. Pasjonen for iskrem deler de med fastlandsitalienerne, men Sicilianerne er overbeviste om at deres er best.

Naturen byr på like stort mangfold. Kystlinjen består av alt fra lange sandstrender til forrevne klipper. På østkysten finner du Etna, en av verdens mest aktive vulkaner.

Sicilia ligger tett opp til Afrika, og har et varmere klima enn nord- og sentral-Italia. Det er ikke sjelden at du kan bade til november, og våren starter tidlig.

Mange forbinder Sicilia med mafiaen. Og de er der fortsatt, men Sicilia som reisemål er like trygt for turister som noe annet sted i Italia.

Se våre reiser til Sicilia.

Amalfikysten

De fleste som har vært på Amalfikysten kan enes om én ting: Det er det kanskje vakreste stedet de har vært. Vakre byer som klistrer seg til de bratte klippene over asurblått hav, og mellom dem veier som slynger seg i hårnålssvinger.

Du vil ikke være den første som forføres av Amalfikysten: Henrik Ibsen skrev Gjengangere, Et dukkehjem og deler av Peer Gynt her.

Byene langs kysten er alle veldig vakre. Positano er kanskje aller mest maleriske, men også den byen med flest turister per kvadratmeter. Ravello, oppe i høyden, er også verdt et besøk. Og selvsagt Amalfi, badebyen som var et maktsentrum i tidlig middelalder.

Du skal helst ikke være dårlig til beins på Amalfikysten: Det er kamp om parkeringsplassene, og klippene er bratte og trappene mange.

Om du er historieinteressert bør du ta en avstikker til Pompeii, som ble lagt i aske av vulkanen Vesuv i år 79. Utgravingene gir et enestående innblikk i dagliglivet i romerriket.

Stikk gjerne nesa innom Napoli når du er i området. Den sjarmerende storbyen har mye å by på. Ikke minst regner den seg som verdens pizzahovedstad, og du får god og billig pizza nærmest på hvert gatehjørne. Om du er villig til å stå i kø kan det være verdt bryet å dra til Pizzeria Brandi, opphavet til Pizza Margherita, eller L’Antica Pizzeria da Michele, kjent fra filmen Eat, Love, Pray med Julia Roberts.

Om øylivet frister er to av italias mest kjente øyer, Ischia og Capri, en kort båtreise unna.

Se våre reiser til Amalfikysten.

Sardinia

Det mangler ikke på vakre strender i Italia, men ingenting slår strendene på Sardinia. Sanden er hvitere, og havet er blåere. Samtidig som det sjelden er langt til en flott restaurant eller en hyggelig bar. Costa Smeralda er kanskje mest kjent, men hele øya er full av vakre strender.

En biltur langs kystveiene tar regelrett pusten fra deg. Og vil du ha strendene for deg selv, kjør til Costa Verde. Mil etter mil med vakre strender, mange av dem tilsynelatende helt uberørte.

Det er de små landsbyene som teller på Sardinia, men byer som hovedstaden Cagliari eller fergehavnen Olbia har plenty spennende hoteller og restauranter.

Om du vil ha en lokal spesialitet du aldri glemmer, prøv den råtne osten, Casa Marzu eller Casa Fattizzu.

Se våre reiser til Sardinia.