Shopping i Sharm el Sheik

10 jul
2019

Bilde: Old Sharm el Sheik av Fabio Di Lupo (CC BY-ND 2.0)

 

Sharm el Sheik er en litt annerledes sydendestinasjon som har vokst i popularitet hos skandinaver. I Egypt kan du finne mange skatter, hvis du er klar for litt shopping i de lokale basarene og større, moderne kjøpesentrene. Noen syns det er litt uvant at selgerne er litt masete, andre tar det som en del av opplevelsen. Her kan du få tak i noen kupp – og husk å prute.

Det er et spenn fra de tradisjonelle basarene til de store, moderne kjøpesentrene i Sharm el Sheik.

 

Na’ama Bay

Dette er sentrumsområdet i Sharm el Sheik, og her i  Na’ama Bay finner du den største samlingen av butikker og kjøpesentre i området. Det er generelt rent og pent i gatene, og flere restauranter og nattklubber her. I butikkene kan du få god pris på vesker, klær og sko. Ikke dra hit for å finne den autentiske egyptiske følelsen, da bør du heller dra innom Old Town. Men Na’ama Bay har flere amerikanske kjeder du nok kjenner fra før, gode priser på mat og drikke og merkeklær. I tillegg finner du solbriller, gullsmykker, lærvarer og snorkleutstyr her.

Handleliste:

Kjøp snorkleutstyr, det er helt fantastisk å snorkle og dykke i Sharm el Sheik!

 

Il Mercato

Dette er et flott og moderne kjøpesenter bygget som en liten landsby sentralt i byen. Her kan du finne merkeklær mye billigere enn hjemme, kafeer og spisesteder. Det er roligere her enn i Na’ama Bay, og flott å vandre rundt i området.

Handleliste:

Finn merkeklær til en god pris

 

Old Market, det gamle markedet i Sharm

Her finner du mengder av krydder, klassiske trefigurer, tepper og vannpiper. Det finnes også vesker i lær og fargerike smykker og skjerf. Du kan finne fine kopier av antikviteter. Det er forbudt å ta ut ekte egyptiske antikviteter fra landet, dette håndheves strengt. Men kopier er lov, og mange er dem er laget i høy kvalitet.

Vær klar over at det ofte selges billige kopier av merker, og sjekk også lærvarer før du kjøper for å være sikker på at det er ekte skinn. Når det er sagt kan du virkelig finne flotte skinnprodukter i Egypt.

 

Handleliste:

Kjøp med deg krydder hjem. Spisskummen, kardemomme, og tørkede korianderfrø er veldig typiske egyptiske krydder. Her er stedet for autentiske suvenirer.

Hvordan pruter man i Egypt

Ikke vær redd for å prute, det er helt vanlig. Butikkeierne forventer at du pruter litt, og opprinnelig pris er satt deretter. Det er uvant for oss i starten, men prøv deg litt frem. Det er ingen som blir fornærmet på ordentlig.

Start med å spørre hva noe koster. Så kan du tilby en tredjedel eller en fjerdedel av opprinnelig pris. Hvis ikke selgeren justerer prisen nedover, holder du på ditt motbud. Hvis du ikke føler at du får et godt nok tilbud, kan du legge fra deg varen og begynne å gå ut av butikken.

Tenk på det som et spill, og du kan jo prøve det på noen arabiske fraser. For eksempel “La’a, da ghaali awy” (Hør hvordan du uttaler det i Google Oversetter), som betyr “Nei, det er for dyrt”.

Det kan være morsomt å handle litt når man er langt hjemmefra, og er du heldig får du tak i noen flotte suvenirer og rimelige varer.