Skiferie i Andorra: Hvilken del av Grandvalira passer for deg?

11 okt
2019

Klar for å utvide påskefølelsen? Andorra har store skianlegg og gjennomsnittlig 200 soldager i året, her er det skisesong fra begynnelsen av Desember til midten av April.

Dette sjarmerende, lille landet har seilt opp som et godt alternativ til andre skidestinasjoner i Europa, både med tanke på opparbeidede skiløyper og anlegg.

Andorra ligger i Pyreneene, mellom Spania og Frankrike, og er som skapt for skientusiaster. De har ikke blitt valgt ut til å arrangere verdenscupen i alpint i 2023 uten grunn, her kan du boltre deg i imponerende skianlegg og du kan finner løyper for alle nivåer.

På grunn av det lave skattenivået er det også hyggelige priser på mat og drikke – det er få som kan matche Andorra på prisnivå.

Grandvalira – det største skianlegget

Det største skianlegget heter Grandvalira, som er ca. fem ganger så stort som Hemsedal. Her er det mange heiser og løyper, og ikke spesielt mye kø på skianleggene. Grandvalira har nesten 210 km løyper. Se kart over løypenettet her (bilde)

Her kan du melde deg på skiskoler både for barn og voksne for alle nivåer, fra nybegynner til spesialiseringstimer.

Grandvalira er delt opp i seks ulike soner, de fleste med tilhørende landsbyer. Hver sone har egne hoteller, butikker og restauranter, og det er løyper som forbinder dem med hverandre. Det går også skibusser mellom landsbyene, så du trenger ikke være redd for å kjøre for langt fra hotellet ditt.

Grandvalira kjennetegnes av god service og avslappende mennesker. Ta deg tid til lange lunsjer, og slapp av i solveggen med et glass champagne.

Amisol har laget en serie på 5 videoer om skiferie i Andorra. De ligger på Amisol.no

Encamp – den største landsbyen

Dette er sektoren nærmest Spania, og i landsbyen Encamp bor det ca. 13 000 mennesker. Her får du litt mer byfølelse enn i de andre delene. Encamp er et godt utgangspunkt for flere morsomme og gode løyper. Du kommer deg opp til løypene i en Funicamp, en 15 minutter gondolbanetur hvor du får fantastisk utsikt over dalen. Den er en opplevelse i seg selv, og er en fin tur opp til bakkeområdet Solanelles.

Det er flere gode restauranter i Encamp, men hvis du vil ha en opplevelse med maten bør du stikke innom El Racó de Solanelles. Her får du en helt fantastisk utsikt.

Les mer om Encamp

Canillo – fint for familier og nybegynnere

Her er det fint for familier og nybegynnere, med et godt utvalg lettere løyper. Hvis du er klar for afterski og natteliv, er nok ikke dette stedet for deg. Canillo er en rolig, liten by med et utvalg butikker og restauranter, uten mye trafikk hvor du virkelig kan finne roen. Fra byen Canillo er det også en gondoltur opp til løypene, men det er en kortere vei enn i Encamp. På toppen av gondolbanen fra Canillo finner du i tillegg den lengste ziplinen i Sør-Europa.

Skal dere reise som en familie? I Andorra er det mye tilbud til de minste, alt fra et eget barnespa, akting, skøytebane,  gokart-isbane, eller ice kart og et besøk til ulvene i Naturlandia dyrepark.

Les mer om Canillo

El Tarter – mye morsomt!

Her ligger det en snøpark som har World Cup-status, og kan tilby lange ruter med elementer og områder for snowboard og slalåm på alle nivåer. Her er det mye aktivitet og konkurranser. Afterski i El Tarter er en egen opplevelse, her kan du slappe av med et bedre måltid i restaurant L’Abarset (vi anbefaler hamburgerne!), få med deg konserter og uteliv.

Det er også et godt tilbud for barnefamiliene i El Tarter, med blant annet barneløypen Bababoom Circus som inneholder morsomme overraskelser for de minste.

El Tarter er også kjent for flotte hoteller med gode fasiliteter til en rimelig pris.

Les mer om El Tarter

Soldeu i Andorra

Soldeu – de bratteste bakkene

Soldeu ligger nær El Tarter. Her finner du brede, gode løyper, og de bratteste bakkene. Du kommer deg opp til skianlegget med en kort og effektiv gondoltur, og det er flere forskjellige restauranter i bakkene.

Hvis du vil ha luksus, anbefaler vi Sport Hotel Hermitage i Soldeu. Her får du fantastiske omgivelser og inngang til spaet, med et imponerende basseng, er gratis for hotellets gjester.

Fra Soldeu har du også muligheten til å ta en tur innom Andorras hovedstad, den ligger ca. 12 km unna.

Les mer om Soldeu

Grau Roig – villest natur

Dette er den eneste sektoren som ikke har en tilhørende landsby, og her finner du noe av den villeste naturen i Andorra. Her har du også løyper for alle nivåer. Selv om det ikke er noen landsby er det flere restauranter som er verdt å besøke. Et tips kan være å booke lunsj på for eksempel Refugi Llac del Pessons på forhånd.

Les mer om Grau Roig

Pas de la Casa – nærhet til bakkene på 2100 moh.

Pas de la Casa ligger på 2100 meters høyde, rett ved grensen til Frankrike. Her er du garantert gode snøforhold, morsomme bakker og bra afterski. Det er også det nærmeste du kommer ski inn-ski ut i hele Grand Valiaa.

I tillegg til de flotte løypene, er Pas de la Casa kjent for å ha gode butikker hvis du er klar for litt shopping. Det kan hende du finner noen gode kupp på elektronikk og merkevarer her, på grunn av skattereglene i Andorra.

Les mer om Pas de la Casa