Slik er klimaet i Italia

klimaet i Italia
06 jul
2018

Italia er et populært feriemål for mange nordmenn, og det er ikke uten grunn. Naturen og kulturen har masse å by på, og Italia er selvfølgelig også kjent for sitt smakfulle kjøkken. Men hvordan er egentlig klimaet i Italia? Er det stor forskjell på nord og sør, sommer og vinter?

Det nordlige Italia grenser mot Østerrike, Frankrike, Slovenia og Sveits, og beveger seg langt ned i Middelhavet. Faktisk er Italias kystlinje hele 7.600 km lang. Det betyr at landet ligger til dels i den tempererte, og til dels i den subtropiske klimasonen. I tillegg har Italia et kupert terreng med mange fjell som også påvirker temperaturen.

Den typiske gjennomsnittstemperaturen for Nord-Italia i den tempererte sone er –1 til 3 °C i januar og 22–25 °C i juli.

Beveger man seg sørover er det en litt høyere gjennomsnittstemperatur i vinterhalvåret, der gjennomsnittstemperaturen i januar ligger på 5–12 °C. Om sommeren ligger varmegradene på omtrent samme nivå som lengre nord.

Nedbør i Italia

I likhet med de fleste land, kommer hovedandelen av Italias nedbør i vinterhalvåret.

Den årlige nedbørsmengden ligger på ca. 550-1200 mm. Høyeste måling var i Genova i det nordlige Italia, mens laveste var i Sassari på Sardinia.

Til sammenligning har Bergen en årlig nedbørsmengde på 2250 mm, mens Oslo ligger på ca. 770 mm.

Sciroccoen på Sicilia

Sicilia kan man oppleve værfenomenet Scirocco. Det er en varm og ofte støvfylt sør- eller sørvestlig vind som kommer fra Sahara. Vinden blåser inn på øyas nordkyst og oppleves som en skikkelig tørr fallvind.

Klimaet i Italia er generelt sett behagelig, og med den lange kystlinjen er det mange muligheter for å hoppe i havet når temperaturene stiger.

Vurderer du å reise til Italia? Hos Amisol finner du et stort utvalg av reiser til flere av Italias mest populære destinasjoner, inkl. Sicilia, Sardinia, Toscana og Roma.

Kilder til denne artikkelen inkluderer: Store Norske Leksikon og Wikipedia.