Våre anbefalinger på Chios

vindmøller-chios
30 apr
2021

Sammen med Helge vil vi avsløre noen av øyas hemmeligheter og opplevelser. Etter mange år som reiseleder på ulike greske øyer, kom Helge omsider til Chios. Der har han «blitt» siden og du forstår hvorfor når du har vært der.

 

 

«Øyas varierte muligheter og passe størrelse var tiltrekkende fra første stund. Her fant jeg strendene og de mange små landsbyene med  den tilbakelente gresk atmosfære jeg ønsket meg. Under vil jeg gi deg noen nyttige tips for din ferie på min greske favoritt øy»

Helge Fossheim


Naturen og «chiotene»

Chios er Hellas 5.største øy og har svært variert natur. I nord har man høye fjell som Pelinion, som faktisk er et av de høyeste på de greske øyene.  På sørsiden er det mer kupert og finner man de enestående Mastiki-trærne som man hver sommer høster mastiki-kvae fra. Det har i alle tider vert øyas viktigste jordbruksprodukt som blir brukt både som medisin, som smaksstoff i ulike matretter, tyggegummi, søtsaker og ikke minst i kosmetikkprodukt.  Uansett hvor du drar møter du Chiotene, gjestfrie og vennlige.  Folketallet på hele øya er totalt ca. 60.000. Chios er et trygt sted å feriere! Helge: «I løpet av alle mine år som guide på Chios kan jeg ikke huske at en eneste gjest har blitt frastjålet noe».

strandlandskap-chios

Spennende historie

Dra en dag inn til Chios by som ligger bare 6-10 km fra de fleste hotellene.  Her finner du flere museum blant annet det flotte arkeologiske som gir deg godt inntrykk av Chios eldste historie.   Ta en rusletur inn i gamlebyen innenfor den gamle venetianske bymuren fra 1100- tallet, eller kanskje en tur til Daskalopetra rett nord for Chios by, og besøk «Homers stein.

chios-landsby

Ypperlige å utforske på egenhånd

I nordvestre hjørnet ligger landsbyen Agio Gala. Her har man funnet spor etter bosetting helt tilbake til steinalderen i den fantastiske dryppsteinsgrotten.  Grotten er åpen for besøkende deler av sommeren med guiding på engelsk.  Den andre store dryppsteinsgrotten på Chios ligger like ved landsbyen Olympi på sørsiden.  Besøk samtidig det nye flotte Mastiki-museet som gir deg innblikk i hvorfor mastiki har betydd så mye for øya helt tilbake til romertiden.

landsby-chios

Festningsbyer fra 1200-tallet

Chios er eneste sted i Hellas hvor det fortsatt bor fastboende innenfor de gamle festningsmurene som i middelalder -landsbyene Mesta, Olympi og Vessa.  Sett deg ned på landsbytorget, bestill en gresk frappe (iskaffe) og nyt atmosfæren!

chios-village

Mye å oppleve

Chios har hele 64 små og store landsbyer.  Mange av de særegne og helt unike. Pirgi er for eksempel eneste stedet i Europa hvor husene er dekorert med spesielle geometriske mønster, kalt » xysta».  Ørneredebyen Anavatos på toppen av en høy klippe har en dramatisk historie i forbindelse med frihetskrigen mot tyrkerne i 1822.  Dette er forøvrig to av stedene vi besøker på utflukten » store øytur». På turen får du sett mange landsbyer og vakker natur, og en hel del om grekernes tradisjoner fra vugge til grav. Chios spennende historie er interessant både for voksne og barn.

pyrgi-chios

 

På øya finnes ca. 25 kloster.

Av disse er 6 fortsatt bebodd med munker eller nonner. Øyas mest kjente kloster er Nea Moni klosteret bygget på 1040 tallet. Det er på UNESCO sin prestisjetunge liste over verdens kulturminner pga. den fantastiske gull-mosaikken inne i Maria-kirken.  Det er et av stedene vi også besøker på » Store Øytur».   I gangavstand fra Amisols hotell i Agia Fotia og Megas Limnionas ligger nonne-klosteret Agios Minas. Her viser de gjestfrie nonnene deg rundt i klosteret.

kloster-chios

 

God plass på strendene 

Rundt hele Chios finner man et stort utvalg av både sandstrender og rullesteinstrender.  Verdt å nevne at på svært mange av disse får du låne solsenger og parasoller gratis om du til gjengjeld kjøper en kaffe eller noe å drikke av kafeen eller tavernaen som har ansvaret for den delene av stranda. For de som heller vil finne en øde strand så finnes det mange slike også. På Amisols informasjonsmøte får du flere gode tips.

egen-strand-chios

 

Shopping

Kjøp med deg hjem noen spennende mastikiprodukter, eller kanskje noe vakker håndlaget keramikk fra Armolia som er en landsby som har lange tradisjoner på vakker håndlaget keramikk.  Chios by med sine ca. 35.000 innbyggere er en livlig by med masse flotte butikker av alle slag.

mastiki-tre-chios

Gresk for ganen

Chios har veldig mange gode tavernaer hvor du får servert alt av typiske greske spesialiteter. Siden majoriteten av kundene er greske får du ikke typiske turistmenyer av kelneren med foto av de ulike rettene slik som på de mer kjente turistøyene.  Du får likevel god hjelp av kelnerne til å få deres anbefalinger på dagens retter eller deres spesialiteter.  Gjør forøvrig gjerne som grekerne gjør, bestille inn litt forskjellige retter og smak litt på alt. Prisnivået på tavernaene på Chios er lavere enn på de mer turistifiserte øyene.  Grilla mastello ost er en spesialitet som oste-elskere bør smake!

taverna-chios

gresk-mat

Hvor skal du bo? Her finner du våre bosteder.

Karfas

6 km sør for Chios by har nydelig langgrunn sandstrand, har flest kafeer og tavernaer. Karfas passer for alle både barnefamilier, enslige og par i alle aldre.  De fleste av Amisol sine bosteder ligger her.  Solsenger og parasoller til leie på stranden. Flere minimarked.  God bussforbindelser til og fra Chios by, evt. taxi.

Megas Liminonas

10 km sør for Chios by har stein-/sandstrand. Her finner man mange gode tavernaer i både i Megas Limnionas og i fiskerlandsbyen Agia Ermioni noen hundre meter unna. Mange av gjestene i Megas Limnionas har vert der utallige ganger. Kanskje flest «litt voksne par» som ofte velger dette reisemålet fordi de synes reisemålet er det mest autentisk greske. På stranden i Megas Limnionas er det ikke solsenger men mange kjøper seg en egen liten parasoll. Noen rusler inn til landsbyen Thimiana om kvelden og koser seg på en av tavernaene der på kveldstid. Det finnes to minimarked i Megas Limnionas. Gode bussforbindelser til Chios by, evt. taxi.

Fra hotellene i   både Karfas og Megas Limnionas kan du ta deg en spasertur over åsen og utforske Kambos -området med sine gamle ærverdige herregårder fra den italienske perioden som er omgitt av frodige appelsin og mandarin-hager. Det går også busser inn til Chios by.  Jeg vil også anbefale alle å gå til landsbyen Thimiana en kveld, et par km unna, og spise på en av de gode trivelige tavernaene der. Forøvrig finnes det godt utvalg av tavernaer i både selve Karfas og Limnionas.

Agia Fotini

Agia Fotini er det roligste reisemålet til Amisol på Chios. Her bor du rett på stranden på Theoxenia Apartments hos Maria og Dimitris, og har bølgeskvulp fra balkongen, og lettvint å ta seg et morgenbad før frokost. Nydelig hvit rullesteinstrand. I Agia Fotini finnes det gratis solsenger og parasoller fremfor kafeene lenger bort på stranda.   I Agia Fotini finnes det forøvrig et par minimarked, et par tavernaer og noen avslappende rolige barer.  Det tar ca. 45 minutter å gå langs kysten til fiskerlandsbyen Kataraktis og ca. en halvtime til Agios Minas klosteret. Litt begrenset med busser mellom Chios by og Agia Fotini. Da jeg vet at Theoxenia er et av de mest populære av alle bosteder på Chios, bør du bestille reisen tidlig om du ønsker å bo her.

Finn din pakkereise til Chios her>>

 

Velkomstmøte! På ankomstdagen holder Amisol velkomstmøte i gangavstand til ditt bosted. Da får du flere gode tips om øya, informasjon om ting som skjer de neste ukene som for eksempel landsbyfester eller andre arrangement.  Du kan samtidig bestille leiebil og utflukter og få svar på spørsmål.

Velkommen til Chios!